Bosna-Hersek, Saraybosna - Gezilecek Yerler

Merhaba,

Balkan turumuzun 2. günü Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'ya doğru yola çıktık.
Gümrükte yoğunluk vardı, 1 saat kadar bekledik. Pasaportlar kontrolden geçtikten sonra Bosna-Hersek topraklarına vardık.

Drina Nehri, Sırbistan ve Bosna-Hersek arasında bir sınır oluşturuyor. Drina kıyısında mola verdik. Camilerin ve kliselerin yan yana olması insana mutluluk veriyor.

Mola sonrasında, dağ yolunu kullandık. Yükseldikçe kar da artmaya başladı.


Zvornik ve Vlasenica şehirlerinin köylerinden geçerek, Saraybosna'ya vardık. Evler genellikle 2 katlı ve ekonomik problemler nedeniyle uzun zamanda tamamlanıyormuş. Doğa muhteşem.

     
Hava kararmadan görmek istediğimiz yerlere uğradık.

İlki, Latin Köprüsü. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı yer olan bu köprü Osmanlı tarafından yaptırılmış. 1914 yılında, Avusturya-Macaristan Krallığı arşidikü Franz Ferdinand ve eşi, bir Bosnalı Sırp tarafından burada öldürülüyor.



Bir sonraki durağımız, hemen yakınındaki İnat Evi (Inat Kuca).


İnat Evi'nin hoş bir hikayesi var. Ev eskiden nehrin diğer kıyısında bulunuyormuş. Ancak Avusturyalılar nehir kenarındaki evleri yıkmak istiyorlar. Evin sahibi ise yıktırmamak konusunda direniyor. Son çare olarak, ev olduğu gibi nehrin diğer yakasına taşınıyor. Sahibinin inadı sebebiyle de İnat Evi ismini alıyor. Şu an restaurant olarak kullanılmakta.

İnat Evi'nin karşı kıyısında, eski belediye binası, günümüzün milli kütüphanesi yer alıyor.

Vakit kaybetmeden Saraybosna sokaklarında ilerlemeye devam ettik. Sıra Sonsuz Ateş'te.
Sonsuz Ateş, İkinci Dünya Savaşı'nda Saraybosna'yı savunmak için şehit düşenlerin anısına yakılmış bir ateş.

Yaz kış devamlı yanıyormuş. Kaynağı doğalgaz.



Ateş'in hemen karşısında bir kapalı pazar yeri var. İsmi Markale Pazarı. Bir çok kişiye mezar olmuş katliamların yapıldığı yer burası. Bosna savaşları sırasında Sırp Cumhuriyet Ordusu tarafından düzenlenen bu katliamlarda, 68 kişi ölmüş, 144 kişi de yaralanmış.Pazar hala aktif.



Başçarşı, akşam ve soğuk olması sebebiyle oldukça tenhaydı. Hayatımda soğuktan gözümün yaşardığı nadir zamanlardandı. Kendimizi Galatasaray bayrağı asılı bir börekçiye attık. :) Saraybosna'da para birimi Bosna Markı (KM).
Birer porsiyon börek yedik, kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı çeşitleri var. Bir porsiyon oldukça doyurucu ve 2 KM. Ayranları biraz daha koyu kıvamda.

Karnımızı doyurduktan sonra, çarşıyı gezmeye koyulduk.

Çarşıda bol bol bakırcı bulmak mümkün. Hediyelik eşyalara yönelik çalışıyorlar.
   

     
 






Sıradaki durağımız Saraybosna Katolik Katedrali oldu.
Hatta içeri girdiğimizde bir ayin başlamak üzereydi. Oturduk ve katılım göstermeye çalıştık. Duanın dili,dini, ırkı, mekanı yok benim için. Yaklaşık 1 saat katedralde kaldık ve ayin bitiminde ayrıldık.
Çoğu ev mermi izlerinden tekrar sıvanmış, bu bölgelere yama yapılmış. Ancak bazıları savaşı hatırlatmak ve unutturmamak adına restorasyondan geçirilmemiş. Mermi izleri hala duruyor.


Otel bölgemiz New Town'daydı. Burası savaş sonrasında yapılmış genellikle sitelerden oluşmuş yerleşim yerlerinden oluşuyor. Otel ismi Hotel Exclusive. 4 yıldızlı, temiz bir otel. Ancak yine şehir merkezine yürüme mesafesinde değil.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.