Sırbistan, Belgrad - Gezilecek Yerler

Merhaba,

Balkan turunu bir tur şirketi ile gerçekleştirdim. Bunu tercih etmemin sebebi, Kasım ayında (soğuk, yağış vs gibi sebeplerle, transferlerle uğraşmamak) ve gezinin ani bir kararla planlanması oldu. Ancak şansımıza 8 gün içinde bir damla yağmur düşmediği gibi bolca da güneş vardı. Hatta esmerleştim desem yalan olmaz.

Tura Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile başladık. Para birimi Dinar.

Belgrad'ın havaalanı Nikola Tesla Airport. Havalanında in cin top oynuyordu. Valizleri alıp, yerel otobüse kendimizi atıp, panaromik geziye başladık.


İlk durak Aziz Sava Katedrali. Burası bir Ortodoks kilisesi.

Giriş ücretli değil. Dışarıdan Aya Sofya'ya benzerliği göze çarpıyor. Ancak içerideki çalışmalar savaş ve siyasi sebeplerle hala devam ediyor. Duvarların büyük bir kısmı naylonlarla kaplanmıştı. Ancak yine de kısmen görebildik.

Buradan tarihi milattan önceye dayanan Kale Meydan'a (Kalemegdan) geçiş yaptık.


Belgrad'da 23 tane kapı var. Gezimiz boyunca birkaç tanesini gördük. Kalemegdan'a İstanbul Kapısı ile giriliyor. 1750-1760 yılları arasında yapılmış.








İstanbul Kapısı'ndan geçtikten sonra Saat Kapısı karşılıyor.
Sonra da savaşlarda kullanılan silahların, tankların, tüfeklerin bulunduğu bir alan.

İstanbul Kapısı'ndan geçtikten sonra Saat Kapısı karşılıyor.
Sonra da savaşlarda kullanılan silahların, tankların, tüfeklerin bulunduğu bir alan.


Burası kapıları bir bir geçip, ulaşılacak en güzel manzaralı noktalardan biri. Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği bir panaromaya sahip.
Havanın bulutlu olması bir şeyi değiştirmedi, görsellik şahane.

Dönüş yolunda, Damat Ali Paşa Türbesi ve Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi'ne uğradık. 


Osmanlı, Prens Mihailova'ya 7 şehrin anahtarını teslim ederken. Olay, taşın bulunduğu noktada gerçekleşiyor.

Kalemegdan'daki turumuzu bitirdikten sonra Knez Mihailova Caddesi'ne doğru yol aldık. Burası Taksim'e benzetiliyor. Şehrin en popüler alış veriş caddelerinden biri. 


Vaktimizin kısıtlı olması sebebiyle Knez Mihailova'da pek kalmadık, tercihimiz Nikola Tesla Müzesi oldu. Knez'in, özellikle yaz aylarında ne kadar cıvıl cıvıl ve ışıltılı bir cadde olacağını kestirmek zor değil.

Ulaşım tramvay, otobüs ve taksilerle sağlanıyor. Şehri keşfetmek için yürümek gerektiğine inanıyorum. Gezilerimde olabildiğince az ulaşım aracı kullanmaya çalışıyorum. Rehberin önerisine karşın taksi kullanmadık. 

İyi ki de öyle yapmışız, Nikola Tesla Müzesi'ne giderken içine girmesek de Sırbistan Ulusal Müzesi'ni görmüş olduk.



Müzeleri çok seviyorum. Özellikle biyografik müzelere bayılıyorum.

Nikola Tesla Müzesi, kişisel eşyalarının ve belgelerinin sergilendiği küçük bir müze. Giriş ücreti 500 Dinar. 15 dakikalık İngilizce sunum ile gösteri başlıyor. Nikola Tesla'yı daha yakından tanıttıktan sonra buluşlarına geçiliyor. Sunum sonrasında deneylerde bulduk kendimizi; ilk uzaktan kumanda, floresan lamba, kablosuz elektrik aktarımı. 

Tesla hayranı biri olarak, farklı bir müze beklentisiyle gitmiştim. İnsanlık için çok önemli bir isim daha fazlasını hakediyor.

Türk damak tadına uygun yemekler bulmak mümkün. Knez Mihailova Caddesi yakınında, Dukat adında bir Türk restaurantı var. Sabah çorba ve kahvaltı var. Öğleden sonra çorba, kebap, köfte, pilav vs.

Belgrad turumuz ne yazık ki burada sona erdi. B Hotels'de kaldık. 4 yıldızlı, temiz, sessiz, sakin ancak şehir merkezine uzak bir lokasyondaydı. Tur burayı seçtiği için değiştirme seçeneğimiz olmadı. Kendi ayarladığım seyahatlerimde, merkeze yakın olmasına dikkat ediyorum, yıldızı olmasa da olur. :)



Okuduğunuz için teşekkür ederim. 

Kablosuz elektrik akımı ve floresan lamba deneyi :)