Lübnan, Baalbeck - Gezilecek Yerler

Merhaba,

Beyrut gezisinin 3. gününde, Baalbeck-Anjar ve Ksara turuna katıldık. Bu tur da Harissa-Jeita ve Byblos turundaki gibi 90$ karşılığındaydı.

İlk durağımız Baalbeck oldu. Beyrut'a yaklaşık 90 km uzaklıkta, 2 saatte ulaşabildik.

Baalbeck, Lübnan'ın Bekaa şehrinde, Bekaa Vadisi üzerinde kurulmuş antik bir şehir. Geçmişi 9000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Bir diğer adı da Heopolis (antik dönemde aldığı isim). Fenikelilerden sonra ev sahipliği yapan Roma İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşamış ve bu gücün göstergesi olarak, bugün kalıntılarını gördüğümüz eserler yapılmış.

Otobüsten indikten sonra elinde silahlarla bir grup asker eşliğinde ilerlemeye başladık. Bölgede koruma bu şekilde sağlanıyormuş.

Roma İmparatorluğu Hristiyanlığı kabul etmeden önce inşa edilen çok tanrılı din merkezlerinden biri burası. Gerçekten çok büyük ve ihtişamlı.

Şehir vaktiyle surlarla çevriliymiş ancak şu an onları görmek pek mümkün değil.


           







İçeride, Jüpiter, Venüs ve Bacchus tanrılarına adanmış 3 tapınak bulunuyor.

Tapınakların genelinde yumurta şeklindeki kabartmalar dikkat çekiyor ki; üremeyi, hayatın döngüsünü sembolize ediyormuş.

Tapınakların yapımında, yüzlerce sütun kullanılmış, her biri devasa yapılar. Yekpare sütunlar olduğu gibi, 2-3 parçalı olanlar da var. Parçalı olanlar ise demirlerle birbirine birleştirilmiş. Ağırlıkları bin tonun üzerine, boyu 60 metreye varan bu sütunların, bölgeye nasıl getirildiği, nasıl ayağa kaldırıldığı ve yerleştirildiği gerçekten büyük gizem.


İlk yapılan Jüpiter Tapınağı, M.Ö. 1. ve M.S. 1. yüzyıllar arasında inşa edilmiş. Her ne kadar 104 yekpare granit sütunla çevrilmiş olsa da, günümüzde sadece 6 tanesi Baalbeck'te. Diğerleri ya çeşitli ülkelere götürülmüş ya da zamana yenik düşmüş. Jüpiter'deki bu 6 sütun, komplekste bulunan diğer sütunlardan çok daha uzun ve Baalbeck'in en yüksek bölgesinde.

Jüpiter Tapınağı'ndan sonra Büyük Sunak ve akabinde de Bacchus Tapınağı, M.S. 2. ve 3. yüzyıllar arasında yapılmış. 3'ü içinde günümüze en iyi taşınmış olanı.

             





42 sütunla çevrelenmiş Bacchus Tapınağı'na büyük bir kapıdan geçerek giriliyor.

Duvarlardaki kabartmalar ise Bacchus yani Bereket tanrısının çocukluk dönemini simgeliyormuş.

Sütunlar arasında, mermerden yapılmış 2 yazı dikkatimizi çekti.
Bunlardan biri dönemin Alman İmparatoru'nun, diğeri de Sultan II. Abdülhamid'in ziyaretlerini anlatıyor.

       



Venüs Tapınağı ise M.S. 3. yüzyılda yapılmış. Bizans döneminde Hristiyanlığa geçişten sonra kilise olarak kullanılmaya devam edilmiş. Ancak şu an harap halde.


Baalbeck, çok ve tek tanrılı dönemlerde popülerliğini hep korumuş, adeta bir hac noktası haline gelmiş. Savaş ve depremlerden gördüğü zararla birlikte, diğer yapılara da malzeme olmuş, talan edilmiş.

Baalbeck sonrasında Anjar gezisi vardı. Ancak güvenlik sorunu nedeniyle Anjar'ı geçip Ksara'ya doğru yola koyulduk.

Diğer Beyrut yazılarım:

Beyrut şehir merkezi
Byblos - Jbail
Harissa & Jeita Grotto
Ksara

Okuduğunuz için teşekkürler.