Lübnan, Harissa & Jeita Grotto - Gezilecek Yerler

Merhaba,

Harissa, Beyrut'a 20 km uzaklıkta bulunan Jounieh şehrine ait bir yerleşim yeri. Katolik Hristiyanlar için önemli bir ziyaret yeri olan Our Lady of Lebanon burada yer alıyor.

Kilise, yerden yaklaşık 650 metre yükseklikte. Buraya ulaşmak için 4 kişilik teleferiklere binmek gerekiyor. Şehri izlemek çok güzel ancak teleferikler epey eski. Korkmadım diyen yalan söyler bence. Taşıma ücreti, 2013 yılında 5500 Lübnan lirası idi, şu an ne kadar bilemiyorum. Çıkış-iniş için ayrı bilet alınıyor.


Kilise üzerinde, 15 ton ağırlığında Fransız yapımı Meryem Ana heykeli bulunuyor. Heykel, 1908 yılında eklenmiş ve bu tarihten sonra burası Katolik Hristiyanlar için bir hac noktası haline gelmiş. Hava gerçekten çok kirli. Heykel beyaz ve sararmış bir haldeydi. Zaman zaman beyaza boyanıyormuş. Kilise çok küçük, hatırladığım kadarıyla giriş ücretliydi.

Çevresinde dolaşıp, heykelin ayaklarına kadar çıkılabiliyor.

         


Şehir bu tepede tam olarak ayaklarınız altında kalıyor. Ancak belirttiğim gibi hava o kadar kirli ki maalesef güzelliğin keyfini çıkarmak mümkün değildi. Yakıt olarak kömür kullanılıyor çoğunlukla ve şehir is içinde.


Dönüşte yine teleferik eşliğinde aşağıya indik. Korktuğumuz başımıza geldi ve 5 dk kadar teleferik içinde kaldık. :)

İlginç bir detaysa, milletin evini izleye izleye şehre iniyor olmak. Kimisi mutfakta yemek yapıyor, kimisi salonda tv izliyordu. Perdeler açık, duruma alışılmış.


Harissa'dan ayrılıp, Jeita Grotto'ya doğru yola çıktık.

Harissa, Byblos ve Jeita, 1 güne sığdırılan standart turlardan. 1 gün oldukça da yeterli. 2013 yılında, ekstra tur ücreti olarak 90$ vermiştik. Turdan bağımsız giden arkadaşlar da aşağı yukarı aynı ücreti ödediklerini söylemişlerdi. Tabii bu anlaşmaya ve katılımcı sayısına da bağlı.

Jeita Grotto yani Jeita Mağaraları, yukarı ve aşağı olmak üzere 2 tane. Mağaralara giriş ücreti 18,150 Lübnan Lirası idi, buna transferler ve 2 mağaraya giriş dahil.

Yukarıdaki mağaraya çıkmak için böyle bir trene biniliyor. Her ikisinin de keşfedilişi farklı zamanlarda olmuş.

Yukarıdaki 1958 yılında, aşağıdaki 1836 yılında bulunmuş. Milyonlarca yıldır oluşmaya devam ediyorlar. Dünya'nın yeni 7 harikalarından biri olması için çalışıyorlarmış.

Girişte fotoğraf alabileceğiniz tüm elektronik aletleri kilitli bir dolaba koyuyorsunuz, kilidi de yanınıza alıyorsunuz.


Bugüne kadar insan yapımı olmayan yerler arasında gördüğüm en şaşırtıcı yerlerden biri benim için. Karstik oluşumlar zaten başlı başına muhteşemken, bir de inanılmaz şekilde ışıklandırılmış. Gölge oyunlarıyla mağaraya derinlik kazandırılmış. 9 km'den fazla uzunluğu var ancak ziyarete açık kısmı 750 metre.

Benzer bir oluşum ülkemizde Tokat'ta var aslında. İsmi Ballıca Mağarası. Çoban, koyununun mağaraya kaçmasıyla burayı keşfediyor. O zamanki şaşkınlığını görmek isterdim doğrusu.
Turizm Bakanlığı'na ait, Jeita'dan geri kalmayacak bir yer ancak korumasız. Çöp adamlardan, oklu kalplerden neden vazgeçemiyoruz anlayamıyorum.

Aşağı mağarada ise motorlu teknelerle gezinti yapılıyor. İnternette mutlaka video, fotoğraf bulmak mümkün ancak biz hepsini dolaba kilitlediğimiz için görüntü alamadık.

Teknelerle yavaş yavaş mağara içinde ilerliyorsunuz. Karanlık ancak küçük renkli ışıklandırmalar yapılmış. Aslında ürkütücü yanı da var, tam hayranlıkla çevreyi izlerken şıp diye su damlıyor başınıza. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri.

Mağara çıkışında Time of Guardian heykeli var. Dönüş için küçük bir trene binip aşağıya indik, isterseniz yürüyebiliyorsunuz.

Diğer Beyrut yazılarım:

Beyrut şehir merkezi
Baalbeck
Ksara
Byblos - Jbail

Okuduğunuz için teşekkürler.